Presentámosvos uns consellos para que ao comparar alimentos similares, poidades elixir o máis saudable.
A etiqueta nutricional dun produto infórmanos do seu contido en
nutrientes, permítenos comparar o valor nutritivo de varios alimentos e
adecuar as eleccións ás nosas necesidades particulares (p. ex.: Hipertensión
arterial e elección de produtos baixos en sodio).
O contido en nutrientes indícase segundo o tamaño da porción de consumo
habitual e por 100 gramos. Pon atención a esta referencia cando leas a cantidade de nutriente.
Prefire alimentos baixos en graxas, calorías, sodio ou colesterol.
Compara uns produtos con outros e escolle segundo os seguintes criterios.
- Enerxía.
Indícase en Quilocalorías
ou Quiloxulios. Escolle os que acheguen menos cantidade. Recorda
que consumir un exceso de enerxía asóciase a sobrepeso ou obesidade,
que á súa vez aumenta o risco das enfermidades cardiovasculares,
hipertensión, diabete e algúns tipos de cancro.
- Hidratos de carbono.
Dentro deste apartado fíxate na cantidade de "simples" e "complexos
ou amidón". Prefire os produtos abundantes en hidratos de carbono
complexos e escasos en azucres simples. As persoas que teñen restricións
no consumo de azucre deben revisar as etiquetas dos produtos dietéticos,
moitos dos cales conteñen azucre ou a substitúen por frutosa ou sorbitol,
que achegan calorías.
- Graxas.
Dentro deste apartado fíxate
en "Graxas saturadas", "graxas insaturadas" (poliinsaturadas e monoinsaturadas)
e colesterol. Prefire os produtos con menos cantidade de graxa total, e dentro
destes os máis baixos en graxas saturadas e en colesterol. Recorda que unha
alimentación alta en graxas e, especialmente saturadas, se relaciona coas
enfermidades cardiovasculares e algúns tipos de cancro.
- Colesterol.
Demostrouse que as persoas
cuxa alimentación habitual ten un alto contido de colesterol e graxas saturadas,
teñen un maior risco de enfermidades cardiovasculares, primeira causa de morte en
Galicia.
- Sodio.
Observa a cantidade de sodio dos
alimentos. Recorda que o seu elevado consumo está en relación coa hipertensión
arterial. Escolle sempre, ante produtos similares, aqueles que conteñan menos
cantidade de sodio.
Publicacións relacionadas que poden interesarche: