Xente con vida

Aprende a sentirte ben 19/03/2012

Graxa e enfermidade cardiovascular

Vota:
Resultado:
(2 votos)
Compartir:
A graxas teñen unhas funcións moi importantes para o noso organismo. Saibamos cales e como o tipo e a cantidade de graxa que tomamos inflúe na nosa saúde.
Sal
Graxa e enfermidade cardiovascular
  • As graxas son as encargadas de proporcionar enerxía, axudar a formar as membranas celulares e as hormonas e transportar algunhas vitaminas entre outras cousas.
  • O tipo e a calidade de graxa que tomamos inflúe na nosa saúde.
  • Na orixe da enfermidade cardiovascular é importante a calidade da graxa dietética.

A graxas teñen unhas funcións moi importantes para noso organismo, por exemplo, son as encargadas de proporcionar enerxía, axudar a formar as membranas celulares e as hormonas, transportar algunhas vitaminas ou de servir como fonte de axentes emulsionantes.

Os lípidos son un grupo de nutrientes que están constituídos maioritariamente por triglicéridos (graxas) e pequenas cantidades doutros máis complexos como os fosfolípidos e o colesterol. As súas funcións son moi importantes para a saúde.

O tipo e a calidade de graxa que tomamos inflúe na nosa saúde

O tipo e a cantidade de graxa que tomamos inflúe en nosa saúde. Por exemplo, na orixe da enfermidade cardiovascular é importante a calidade da graxa dietética. A graxa saturada da dieta e os ácidos graxos trans (embutidos, bolería industrial...), están relacionadas coa formación das placas de ateroma e da enfermidade cardiovascular, mentres que os ácidos graxos insaturados (monoinsaturados e poliinsaturados) como o peixe, o aceite de oliva... presentan un papel protector fronte a esta enfermidade.

Recorda que na incidencia das enfermidades cardiovasculares, ademais da graxa, inflúe o exceso de sal e hipertensión, o exceso de peso e outros factores como a idade ou o sexo.

  • Os ácidos graxos monoinsaturados como o ácido oleico, abundante no aceite de oliva orixinan descensos significativos dos niveis de colesterol plasmático e de c-LDL ("colesterol malo") e teñen un efecto favorable debido a un incremento de c-HDL ("colesterol bo"). O aceite de oliva virxe contén, ademais, unha gran cantidade de compoñentes cun alto poder biolóxico e antioxidante.
  • Os graxos poliinsaturados omega 6, abundantes nos aceites de sementes (p. ex. xirasol) orixinan descensos no Colesterol Total, pero descenden tamén o c-HDL (bo).
  • Os ácidos graxos poliinsaturados omega-3 son maioritariamente derivados da graxa do peixe da dieta. O seu consumo está asociado cun efecto protector cardiovascular, diminuíndo a incidencia de enfermidade e mortalidade coronaria. Ademais, poden reducir a tensión arterial, e presentan efectos antiinflamatorios e antiarrítmicos.
  • Os ácidos graxos saturados posúen un efecto ateroxénico. Elevan o colesterol total e as C-LDL ("colesterol malo"). Ao igual que o colesterol dietético, encóntranse nos alimentos de orixe animal, como os lácteos enteiros, queixos, carnes, manteiga ou aves. Tamén está presente nalgúns aceites vexetais, como o de coco e palma que son utilizados frecuentemente en produtos industrializados e bolería.
  • Os ácidos graxos trans (AGT) están presentes, principalmente, en aceites de fritura, margarinas, manteigas, e graxas industriais utilizadas na elaboración de produtos de repostaría, panificación, "snacks", patacas fritas, ou nuggets de polo entre outros, produtos por outra parte moi habituais na alimentación do escolar e do adolescente. Teñen capacidade ateroxénica e, ademais de elevar o colesterol plasmático como os saturados, son capaces de descender os niveis de C-HDL ("colesterol bo").

A Consulta de Expertos da OMS/FAO de 2002 sobre o Réxime Alimentario, a Nutrición e a Prevención das Enfermidades Crónicas recomendou que o consumo de AGT non supere o 1% da achega enerxética alimentaria diaria (2% nalgúns países) e propuxo que se realizasen esforzos para aumentar a cantidade de graxas monoinsaturadas e poliinsaturadas na dieta.

Algúns consellos sobre a graxa para unha dieta "cardiosaudable"
  • Incluír máis de 3 porcións semanais de peixe, procurando que polo menos dúas delas sexan de peixe azul.
  • Substitúe os lácteos enteiros por semidesnatados ou desnatados.
  • retirar a graxa visible das carnes e a pel das aves.
  • substituír a manteiga por aceite de oliva.
  • tomar máis alimentos frescos que procesados ou precociñados.
  • Evita a pastelaría industrial.
  • Utiliza métodos de cocción como o fervido, o vapor, o asado ou a prancha

 

Artigos do blog relacionados que poden interesarche:
Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.