Xente con vida

Aprende a sentirte ben 20/03/2017

Consellos para que os máis pequenos coman de todo: Planificar e preparar a comida na casa

Vota:
Resultado:
(0 votos)
Compartir:

Seguindo os consellos do artigo anterior sobre como planificar o menú familiar e mercar alimentos, incluímos algunhas suxerencias para que os máis pequenos acepten e non rexeiten ningún alimento.

ART_49_PORTADA_xcv.png

1. Coidade a contorna alimentaria

É importante entender a contorna infantil como un espazo de educación alimentaria. Nos primeiros anos de vida, o patrón dietético e a despensa familiar son determinantes para a adquisición de hábitos alimentarios adecuados. Máis tarde, tamén cobran importancia outros factores como a contorna escolar e o derivado do proceso socializador das nenas e os nenos.

2. Incluíde hábitos básicos de hixiene.
ART_49_IMAGEN_1_GAL.png
Cando os máis pequenos manipulan ou toman alimentos é un bo momento para aprender normas básicas de hixiene como a de lavarse as mans antes e logo de cada comida ou fomentar o cepillado dos dentes.
3. Fomentade a observación e a manipulación de alimentos e comenta os seus aspectos positivos.

Axudar a preparar a comida e realizar pequenas tarefas culinarias son aspectos que favorecen a aceptación de novos alimentos. Da mesma forma é aconsellable permitir que se manipulen, troceen e corten os alimentos presentes no prato. Non olvidedes as normas de seguridade e hixiene!

4. Cociñade mantendo o sabor orixinal do alimento.

É unha boa práctica favorecer a degustación do alimento co seu sabor orixinal. Por iso non se recomenda salar en exceso, edulcorar, nin “disfrazar” a comida con salsas comerciais. Si desde a infancia se habituan a aceptar os alimentos cun baixo grado en sal ou en azucre, posiblemente manterán este hábito ao longo da vida.

É importante tamén recordar que a froita, os zumes de froitas ou os alimentos lácteos xa conteñen azucres de forma natural. Por isto, non se lles debe engadir máis.

Ofrecede máis alimentos frescos e de tempada que procesados e preparados comerciais. Estes, adoitan ter gran atractivo para os nenos, pero habitualmente son máis salados e azucarados que os naturais.

5. Variade as preparacións culinarias, coidando a presentación dos pratos.

Para estimular o apetito e a aceptación dalgúns alimentos é necesario confeccionar e ofrecer pratos atractivos, incluíndo tamén diferentes texturas, sabores e combinacións. Cando hai alimentos novos, aconséllase servir os pratos con pouca cantidade dos mesmos e ir incrementándoa aos poucos para mellorar a aceptación.

6. Facede de "modelos a imitar".

Na infancia apréndese por imitación. Se o escolar se acostuma a ver pratos con peixes e verduras ou froitas para a sobremesa, probablemente adquiriraos como alimentos "familiares".

Á súa vez, é importante recordar que o comportamento dos membros da familia ha de ser coherente coas recomendacións que lles facemos aos máis pequenos da casa.

7. Intentade mellorar a aceptación dos pratos de peixe.

Con respecto ao peixe, as causas de rexeitamento máis comúns son o sabor, o cheiro e as espiñas.

Con respecto ás verduras, a súa textura non adoita ser ben aceptada.

Seguide estes consellos sinxelos para mellorar a aceptación do peixe:

  • Preparade o peixe de xeito que lles resulte apetecible ou presentádeo no prato asociado a outro alimento que si resulta:
    • Pizza con anaquiños de peixe branco.
    • Croquetas de peixe triturado e desmiuzado (bacallao e merluza con allo e perexil...).
    • Empanadillas de peixe con atún.
  • Ofrecédelles peixe en preparacións sen espiñas:
    • Hamburguesa de peixe sen espiñas saborizada con herbas aromáticas e especias, etc. Salpicón de peixe con ovo cocido e aceitunas.
    • Medallóns de peixe branco rebozado sen espiñas.
    • Sopa de peixe con saborizantes naturais como o allo porro ou o apio.
    • Albóndigas de peixe.
  • Asociade o consumo de peixe a momentos agradables:
    • Bocadillo con atún en conserva para as excursións.
    • Barquiñas de mexillóns ben decoradas para días de festa, etc.
8. Incluíde alimentos vexetais en varias comidas do día.
ART_49_IMAGEN_2_GAL.png
O consumo de 5 ou máis porcións de verduras e froitas ao día pode evitar moitos problemas de saúde no futuro. Por isto é moi necesario facer esta práctica habitual desde a infancia. Con frecuencia e para facilitar a aceptación deste tipo de alimentos hai que recorrer á imaxinación: Tostas de pan e tomate pola mañá; puré de pataca con zanahoria e allo porro no canto de patacas fritidas para acompañar a ración de carne, arroz con verduras, pasta con salsa de tomate natural, etc.

Seguide estes consellos sinxelos para mellorar a aceptación das verduras:

  • Continuade coas mesmas verduras que se inclúen nos purés do primeiro ano (o seu sabor xa foi aceptado) pero cambiando aos poucos a súa presentación:
    • Preparar as xudías verdes e as zanahorias ao vapor e en pequenos dadiños aliñados con aceite de oliva.
    • Realizar pequenos pasteis de verduras.
    • Ofrecer sopas e caldos con verduras troceadas en lugar de cremas ou purés.
    • Incorporar canto antes pratos de culler que inclúan hortalizas e legumes, engadindo tamén carne picada.
    • Ofrecer preparacións ben aceptadas polos nenos como arroz con verduras, canelóns vexetais, salsa de tomate natural para acompañar o puré de pataca, etc.
  • Incluíde sempre na mesa familiar hortalizas e verduras, tanto na comida como na cea. Se son alimentos habituais e que toman todos os membros da familia aos poucos conséguese a súa aceptación definitiva.
  • Incorporade os alimentos vexetais ás mesas “festivas”, para asociar o seu consumo a momentos agradables. Con frecuencia, en celebracións infantís ofrécense alimentos “moi do agrado” dos escolares como embutidos e derivados cárnicos, cremas chocolateadas e bebidas azucaradas. En paralelo, resérvanse para o diario outros alimentos que “hai que comer”. Con este modelo facilítase a asociación de certos produtos alimenticios non adecuados para a idade infantil a situacións de ocio.

É importante recordar que os ingredientes para establecer e consolidar os hábitos alimentarios desde a infancia pasan pola constancia, a imaxinación, o ambiente relaxado e as eleccións saudables á hora da comida.

9. Buscade momentos agradables para disfrutar coa familia.

É recomendable compartir, na medida do posible, as comidas coa familia e servir os alimentos nun ambiente relaxado e tranquilo.

Convidade á vosa mesa de vez en cando a amigos e familiares. Disfrutade deste tempo de lecer e facer partícipes aos máis pequenos da casa, esto pode favorecer a proba e a aceptación de novos alimentos.

Non se aconsella instar aos escolares a acabar pronto a comida, expresando présa ou urxencia para recoller a mesa, xa que pode derivar en certas condutas desfavorables.

10. Mantede un horario regular de comidas.

Establecer un adecuado patrón na distribución das comidas ao longo do día, favorece a adquisición de hábitos alimentarios saudables e axuda ao correcto proceso da dixestión.

Aconséllanse 5 comidas ao día, 3 principais (almorzo, comida e cea) e 2 merendas lixeiras a media mañá e a media tarde. Esta pauta non é estrita e pode adaptarse en función das preferencias ou características individuais. Con todo, si é importante manter a norma de establecer un horario e evitar o salto dalgunhas comidas ou os picoteos entre horas.

11. Comenzade a previr desordes alimentarios e certas obsesións coa imaxe corporal.

O feito alimentario integra outros aspectos ademais do nutricional. A capacidade de socialización, de evocación ou de aprendizaxe forman parte importante do proceso. Por isto, non é aconsellable ser demasiado restrictivo nin manifestar unha preocupación excesiva pola comida.

Aínda que os trastornos de tipo alimentario son xerados por moitos factores, os determinantes sociais poden ter certa responsabilidade. O ideal de beleza na nosa sociedade actual, pode influír na autoestima e na propia imaxe corporal. Algúns destes consellos poder servos de utilidade:

  • Ensinarlles a apreciar as súas calidades persoais sen incluír as físicas.
  • Evitar comentarios do tipo : engorda? ou adelgaza? ao referirse aos alimentos.
  • Aprender a ser críticos con certos modelos de beleza.

Recordade que as experiencias positivas cos alimentos favorecen a adquisición natural de alimentos e establecen as bases duns hábitos saudables ao longo da vida.

FONTES

  • Equipo de Xente con Vida

OUTROS ARTIGOS RECOMENDADOS

Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.