Xente con vida

Aprende a sentirte ben 16/05/2017

Como conseguir unha maior aceptación dos pratos con peixe na idade infantil

Vota:
Resultado:
(4 votos)
Compartir:

ART_54_PORTADA.jpg

Un estilo de vida saudable na infancia é determinante do estado de saúde ao longo da vida. A adquisición, o establecemento e a consolidación de hábitos saudables, en particular do patrón dietético e de actividade física, comezan a establecerse a partir do segundo ano de vida, están consolidados antes de finalizar a primeira década e persisten, en gran parte, ata a vida adulta.

O peixe é un excelente alimento e tamén é un dos menos aceptados, en xeral, polos nenos. Ás veces os pais/nais deixan de preparalo ante a negativa dos rapaces a comelo, contribuíndo así a unha menor aceptación. Imos propoñervos ideas para conseguir que os máis pequenos coman peixe, e o máis importante, que lles acabe gustando!.

Os peixes son unha excelente fonte de proteínas de elevada calidade, de vitamina D e de iodo. Os seus ácidos graxos omega 3 son precursores de substancias que exercen importantes accións beneficiosas para a saúde cardiovascular. A variedade e as diferentes formas de preparación, fan do peixe un dos alimentos máis versátiles para planificar o menú dos nenos.

Tanto os peixes frescos como os conxelados ou en conserva son opcións saudables. Non obstante, os precociñados rebozados deberían limitarse polo seu exceso calórico e pola necesidade de preparalos en frito, o que esixe unhas condicións determinadas para un correcto cociñado.

Aconséllase unha frecuencia de consumo de dúas racións de peixe á semana. Por ser potencialmente alerxénico introducirase na dieta dos nenos e nenas a partir dos 9 meses de idade..

Recomendacións para a introdución de alimentos
Recomendacións á hora de mercar peixe

Para saber se un peixe está fresco ou non, debemos fixarnos nos seguintes catro elementos:

  • Pel: Se está brillante, limpa, con cores ben definidos estará máis fresco. Pero senon ten brillo, as cores sen contraste e o aspecto é seco é síntoma de menor frescura.

  • Ollos: Se as cores están moi definidas, brillantes, a pupila é negra, o cristalino transparente, a forma é, en xeral, convexa significa que está fresco. Sen embargo, se as cores no están definidas, a pupila é gris, o cristalino é nublado ou opaco e está fundidos ou hinchados significa menor frescura.

  • Branquias: Se a cor é vermella intensa ou oscura, na pescada vermella tirando a rosada significa que está fresco, o olor será mariño. Pola contra, se está decolorado cun aspecto pardo, estará menos fresco e o olor será amoniacal, fecal, a fermentación.

  • Textura: Se é ríxida e firme ao tacto estará fresco, se é blanda e o aspecto non se recupera tralo tacto estará menos fresco.

Ideas para que os nenos coman peixe
  • Prepara receitas orixinais: Podemos cociñar o peixe en forma de albóndiga, hamburguesa, filete ruso de peixe... receitas que soen gustar aos nenos. A presentación é importante así que fai platos atractivos e divertidos.

  • Combina o peixe con outros alimentos que lles gusten: Por exemplo pasta con salmón, garavanzos con espinacas e bacallau, sopa de peixe con arroz...

  • Implica aos nenos e nenas na compra e preparación do peixe: Poden axudar a cociñar e á hora da compra na praza ou no supermercado móstralle as diferentes especies e deixa que escolla o que lle gustaría para comer ou cear.

  • Ti es o mellor exemplo para os teus fillos e fillas: Todos debemos comer peixe, é moi saludable para todos os membros da familia (consume peixe varias veces a semana). Se os nosos fillos o ven como algo habitual nos menús diarios conseguiremos unha mellor aceptación pola súa parte.

  • Ofrece o peixe como primeiro prato: Se o pos como segundo prato pode ser que os nenos xa esten fartos e o rexeiten.

Recetas para que os nenos coman peixe
RECETA_FILETE_RUSO_GAL.png

Filete ruso de peixe

Ingredientes:

  • Peixe branco (pescada, meiga, bacallau, maruca...)

  • Cebola

  • Pemento vermello

  • Pemento verde

  • Ovo

  • Pan relado

  • Leite evaporado

  • Ovas de peixe (opcional)

Preparación:

Picar as hortalizas moi finas xunto co peixe e as ovas. Incorporar o leite evaporado, xunto co ovo batido, o pan relado, o allo e o perexil. Preparar un rolo, envolvelo en papel de aluminio e facelo no forno. Ao arrefriar un pouco, cortalo en toros e servir.

RECETA_PASTA_SALMON_GAL.png

Pasta con salmón, chícharos e salsa de cítricos

Ingredientes:

  • Salmón fresco

  • Pasta

  • Chícharos

  • Allos tenros

  • Cebola

  • Zume de laranxa e limón

  • Aceite e aneto

Preparación:

Ferver os chícharos e reservar. Ferver a pasta ao dente. Mentres tanto, cortar o salmón en anacos pequenos e pasalos cos allos tenros e a cebola moi picados nun fondo de aceite. Engadir os zumes e o aneto e deixar que se reduza un pouquiño. Botar a salsa sobre a pasta e os chícharos e servir.

atun.png

RECETA_ATUN_GAL.png

Boliños de atún

Ingredientes:

  • Atún fresco

  • Olivas

  • Pemento morrón asado

  • Xamón

  • Ovos

  • Miolo de pan

  • Leite

  • Cebola, alloo y pirixel

Preparación:

Picar o atún fresco, as olivas, o pemento morrón, o xamón, a cebola e o allo. Engadir os ovos batidos e amalgamar co miolo de pan mollado en leite. Formar boliños. Rebozar en fariña e fritir. Incorporar unha salsa de tomate natural e pasar a lume lento na salsa.

albóndigas.png

FUENTES

Guía de axuda para programar os menús escolares. Xunta de Galicia, Consellería de Sanidade, Dirección Xeral de Innovación e Xestión da Saúde Pública. 2014

Equipo de Xente con vida

Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.