Xente con vida

Aprende a sentirte ben 20/07/2017

Por que é tan bo comer peixe?

Vota:
Resultado:
(0 votos)
Compartir:

O consumo de peixe constitúe un dos alicerces do patrón alimentario tradicional en Galicia.

ART_66_PORTADA.png

 

A variedade de​ especies e as preparacións habituais conforman un dos aspectos máis relevantes do que hoxe denominamos “Dieta Atlántica”, modelo alimentario recoñecido como saudable polas súas calidades nutricionais. Con todo, no momento actual, o patrón alimentario que segue a poboación máis nova en Galicia parece afastarse do noso patrimonio gastronómico e cultural. A introdución de novas pautas de consumo alimentario, con frecuencia afastadas dese modelo saudable, pode repercutir negativamente na saúde presente e futura da nosa poboación, xa que a achega dos seus compoñentes está relacionado con menor incidencia dalgunhas das enfermidades máis prevalentes na nosa comunidade.

Desde o punto de vista nutricional, o peixe pode considerarse alimento de elevada densidade nutricional. Á súa achega de proteínas de elevado valor biolóxico, vitaminas e minerais (algúns moi relevantes na alimentación do adulto maior) hai que sumarlle as propiedades procedente da súa riqueza en ácidos graxos polinsaturados, especificamente da clase omega-3, con beneficios cada vez máis evidentes para as saúde, en particular cardiovascular e cognitiva. Así se lle relacionou cun efecto protector cardiovascular, diminuíndo a incidencia de enfermidade e mortalidade coronaria, polos seus efectos antiinflamatorios e antitrombóticos. Ademais ao DHA, ácido graxo omega 3, recoñéceselle un papel relevante desde a vida fetal no adecuado desenvolvemento do sistema nervioso central, no desenvolvemento de retina e na función visual. Ademais, e en particular na nosa poboación cada vez máis envellecida, pode converterse nun dos alimentos "imprescindibles" para a idade adulta tardía polos seus efectos no mantemento da función cognitiva, a súa relación coa menor incidencia en enfermidade de Alzheimer, ademais doutros moi adecuados para os requirimentos estimados nunha persoa de idade avanzada. Por exemplo, a súa baixa achega calórica, a súa boa palatabilidade, o seu contido en auga e minerais como selenio ou potasio, a versatilidade nas preparacións ou a facilidade para a mastigación e deglutición.

ART_66_IMAGEN_GAL.png

Con todo, somos conscientes de certos factores que opoñen resistencia ao consumo habitual como a vida media relativamente corta no peixe fresco ou as dificultades para a limpeza. Devanditos aspectos poden ser minimizados polo consumo de peixe conxelado, xa que ademais de manter as súas propiedades nutricionais, proporciona preparacións moi indicadas para o consumo por parte da poboación infantil e de idade avanzada.

Sería desexable por tanto, promocionar e recuperar determinados aspectos dietéticos do noso patrón cultural, manter a coherencia cos consellos emitidos a través de nosas guías alimentarias, desde a idade pediátrica ata a idade avanzada, e fomentar o consumo de peixe como parte dunha dieta saudable.

FONTES

  • Equipo de Xente con Vida
Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.