A roda dos alimentos
Nesta roda están representados todos os alimentos necesarios para acadar un óptimo desenvolvemento. Están agrupados segundo a función que desempeñan no noso organismo. Lembrade que cómpre incluír alimentos de todos os grupos ao longo do día e que debemos variar tamén entre os alimentos de cada sector. Os distintos tamaños indican a cantidade proporcional que cada un deles deberá achegar á nosa dieta diaria.


Alimentos dos Grupos I (cereais e derivados, patacas e azucre) e II (graxa)
Son ricos en nutrientes como os carbohidratos e as graxas, que achegan o "combustible" necesario para realizar as actividades do día (xogar, movernos etc.).
Lembrade que os cereais integrais achegan un tipo de fibra dietética importante para o funcionamento do aparello dixestivo. Por iso debémolos incluír na nosa dieta diaria.
Alimentos dos Grupos III (carnes, peixes, ovos, legumes e froitos secos ) e IV (leite e derivados)
Constitúen unha boa fonte de proteínas, necesarias para medrar correctamente e para ter os ósos e músculos fortes. Ademais proporcionan ferro (III) e calcio (IV).
Engadide dúas veces á semana un "prato de culler" con verduras, legumes e cereais!
Lembrade que as nosas "defensas", as que nos poñen fortes fronte ás infeccións, tamén son proteínas!
Alimentos dos Grupos V (verduras e hortalizas) e VI (froitas)
Son ricos en vitaminas, minerais, fibra e noutras substancias moi beneficiosas para a saúde.
Sabiades que regulan moitas funcións do organismo e que poden axudar a previr algunhas enfermidades metabólicas ou cardiovasculares?
Asegurádevos da presenza de verduras e froitas en todas as comidas do día, e procurade que haxa 2 ou 3 cores diferentes polo menos. Sabiades que cada cor garda diferentes beneficios para a saúde?
Lembra que:
- Hai que limitar os preparados a base de froitas con azucres engadidos!
- Ollo co exceso de graxa invisible dos alimentos na área sombreada do centro da roda!
- Movédevos e gozade da actividade física ao longo do día!
- Para beber: sempre auga!
- Evitade as salsas e os condimentos salgados. Para reducir a cantidade de sal que inxerimos ao longo do día, podedes potenciar o sabor dos alimentos con herbas aromáticas, especias e moitos vexetais.