Neste artigo explicámosche como reducir o teu consumo de sal (e, polo tanto, de sodio) e os grandes beneficios que achegará esta redución á túa saúde.
Como a sal conten sodio, é importante aprender a descender o sal da dieta. Unha medida eficaz consiste en consultar sempre a etiqueta nutricional dos alimentos e prestar atención ao contido de sal ou de sodio que indica. En liñas xerais considérase que un contido de 0,3g/100 de sal ou menos considérase “baixo”; de 0,3 a 1,5g/100 considérase “medio”; e de máis de 1,5g/100 considérase “alto”.
O consumo de sal causa máis do 30% de todos os casos de hipertensión arterial
A evidencia demostrou que un consumo excesivo de sodio se asocia a presión arterial elevada, principal factor de risco de enfermidades cardiovasculares e cerebrovasculares que á súa vez constitúen a primeira causa de morte en Galicia. O consumo de sal causa máis do 30% de todos os casos de hipertensión.
A arterioesclerose, as embolias ou as hemorraxias cerebrais poden ser causas de ictus. Á súa vez, os factores de risco para padecer estas enfermidades son, na súa maioría, previsibles: O tabaco, o alcohol, a hipertensión arterial, a diabete, o colesterol elevado, as dietas con exceso de sal e outras enfermidades cardíacas ou vasculares.
En outros alimentos (p. ex os produtos de carnizaría que compramos por gramos) non temos acceso a esta información. En liñas xerais os friames, embutidos, encurtidos, e os saborizantes como o caldo en cubiños soen ter moita sal. Outros alimentos con frecuencia “máis salgados” son os enlatados, procesados e precociñados.
Algúns alimentos, a pesar do sabor “doce” poden conter moito sodio como os cereais de almorzo, o ketchup, a bolería e o pan industrial ou algunhas lambetadas. Por iso é mellor ler a etiqueta e elixir as variedades máis baixas en sal.
Sabías que?
- A OMS e a política impulsada na Unión Europea consideran prioritario descender paulatinamente o consumo de sal na poboación para alcanzar progresivamente as recomendacións de 5g persoa/día. No ano 2004, no marco da estratexia NAOS acordouse, cos representantes do sector descender paulatinamente a sal do pan de 22g a 18 g sal/Kg de fariña en catro anos. Con esta iniciativa conseguiuse unha redución notable da cantidade de sal engadida nos procesos de elaboración do pan.
- Preto do 80% da poboación galega maior de 70 anos padece hipertensión. Medidas tan sinxelas como reducir a inxestión de sodio pola poboación en algo máis dun gramo diminuiría nun 50% o número de persoas que necesitan tratamento antihipertensivo, nun 22% as mortes por accidente cerebrovascular e nun 16% o número de mortes por cardiopatía coronaria.
Artigos do blog relacionados que poden interesarte: