Se es o responsable da alimentación dunha persoa maior recorda que o bo estado nutricional do ancián repercute de forma moi positiva na túa saúde
O bo estado nutricional da persoa maior
- Respecta, na medida do posible, a tradición, a cultura culinaria e as preferencias e apetencias da persoa maior.
- Fomenta a moderación, pero vixiando a densidade nutricional.
- Sempre que sexa posible, evita as axudas restritivas e monótonas.
Fomenta unha actitude positiva acerca da importancia da súa alimentación.
- Respecta, na medida do posible, a tradición, a cultura culinaria e as preferencias e apetencias da persoa maior.
- Procura que as comidas as faga sempre en compañía e nun lugar distinto ao que permanece habitualmente. Favorece a dimensión social e o aspecto pracenteiro da alimentación.
- Varía con frecuencia os alimentos e as preparacións que forman parte da súa dieta. Prepáralle comidas "especiais" para os domingos e festivos.
Ofrécelle entre 4-5 comidas diarias, en cantidades moderadas e unha cea lixeira. Espera polo menos 1 hora antes de acompañalo á cama. O almorzo debe ser diario e completo. Non lle suprimas ningunha comida.
- É necesario fomentar a moderación, pero vixiando a densidade nutricional. As racións deben ser pequenas e nutritivas, concentrando todos os nutrientes en pouca cantidade de alimento.
- Deseña menús sinxelos, de doada preparación e presenta os alimentos de forma agradable e vistosa. Usa condimentos suaves e aromáticos e reduza o sal.
- A calidade dos alimentos conxelados ou enlatados pode ser boa, pero son necesarios tamén os alimentos frescos.
- Non é recomendable requentar repetidamente a comida xa preparada.
- Recorda que os medicamentos poden influír no seu estado nutricional e interferir con algúns alimentos.
- Sempre que sexa posible, evita as axudas restritivas e monótonas. Cantos máis alimentos de cada grupo incorpores á súa dieta, máis garantes o seu bo estado nutricional.
Recomendacións para a hidratación
Débeselle ofrecer auga con frecuencia. Aconséllase asociar a inxestión de auga con momentos pracenteiros, en compañía (sobre todo nas persoas maiores institucionalizadas), recordándolles a necesidade de beber.
- Recoméndase polo menos 6-8 vasos de líquido ao día en forma de auga, infusións, zumes, caldos de verduras... a intervalos regulares aínda sen sensación de sede.
- É aconsellable que manteña unha postura recta, beba pequenos sorbiños e incline a cabeza cara a adiante no momento de tragar.
- Débese favorecer a hidratación da boca con enxaugaduras, caramelos e auga con cítricos que estimulan a secreción salival.
- Naqueles que teñan dificultades para deglutir, é mellor substituír os líquidos polos semisólidos (papas, caldo de verduras espesado, auga "xelificada").
- Aconséllase evitar as bebidas azucradas, o alcohol, o café e as bebidas excitantes.
- É preferible que a achega de auga o realice entre comidas e non inmediatamente antes ou despois.
¡Coidado co alcohol!
- Se adoita comer con viño ou cervexa, que non tome máis dunha copa ao día.
- Evítalle outras bebidas alcohólicas.
- O alcohol altera a tensión arterial, o efecto dos medicamentos e aumenta o risco de caídas e fracturas.
Documentación de interese: