A dieta, a nutrición e outros
factores alimentarios dan conta de cerca de 30% da carga de
enfermidade por cancro nos países industrializados o que fai da dieta
o segundo factor despois do tabaco como causa teoricamente prevenible
desta enfermidade.
Non todos os tipos desta patoloxía son susceptibles de
prevención a través da dieta e a actividade física xa que cada un
deles é unha enfermidade diferente en canto aos factores que o
facilitan ou prevén: Algúns teñen moi pouca relación coa nutrición,
p.ex o cancro de pulmón, en cambio outros están moi relacionados
como o cancro de colon.
Polo xeral, as dietas ricas en vexetais e froitas e baixas en
graxas animais, carnes vermellas e/ou calorías presentan menos risco
de padecer algúns dos máis frecuentes tipos de cancro.
Calcúlase que a súa incidencia podería diminuír en torno ao
5-12% se se consigue aumentar o consumo de froitas e verduras na
poboación. A maioría das dietas que protexen contra o cancro están
compostas por alimentos de orixe vexetal, é dicir aquelas baseadas
en alimentos con alto contido en nutrientes, de baixa densidade
enerxética e ricos en fibra alimentaria como verduras (vexetais de
folla verde) e crucíferas (brócoli, repolo), cereais relativamente
non procesados, as leguminosas e as froitas. Polo contrario o
consumo en exceso de carnes vermellas ou procesadas, de alimentos
salgados e en salazón, de alimentos afumados e asados á grella está
relacionado cun risco máis elevado para algúns tipos de cancro,
p.ex. o de estómago.
O consumo de alcohol e o cancro: ¿Sabías que o consumo de
alcohol está en relación cun risco máis elevado de padecer algúns
tipos de cancro como esófago ou estómago?.
Consumo de alimentos vexetais e a
súa probable protección fronte a algúns tipos de cancro
Recomendacións para previr o cancro
a través da dieta e a actividade física.
- Mantente tal delgado como sexa posible, sen chegar a estar
baixo de peso
- Realiza de 30 a 60 minutos de actividade física moderada
como camiñar rápido
- Evita as bebidas azucradas. Limita o consumo de alimentos
procesados ricos en azucre e graxa e baixos en fibra
- Come máis verduras, froitas, cereais integrais e legumes
- Limita el consumo de carnes vermellas (cordeiro, vacún e
porco) e evita as carnes procesadas como os embutidos
- Limita o consumo de bebidas alcohólicas
- Limita o consumo de sal
- Evita os suplementos alimenticios para previr o cancro
- Alimenta aos seus fillos con lactación materna
- Se venciches a un cancro debes seguir as indicacións para
previlo nas cales son fundamentais a alimentación saudable e a
práctica da actividade física.
Fonte: Fondo Mundial para a Investigación do
Cancro
10 consellos que che poden axudar a
previr o cancro
Ata agora falamos de previr algúns tipos de cancro a través da
dieta e a actividade física, pero a continuación tes máis consellos
sobre o teu estilo de vida que che axudarán a previlo.
- Un estilo de vida saudable pode axudarche a previr certos
tipos de cancro e a mellorar a túa saúde en xeral.
- Non fumes; se fumas non o fagas nunca en presenza de
non-fumadores.
- Evita a obesidade.
- Realiza algunha actividade física de intensidade moderada
todos os días.
- Participa nos programas de vacinación indicados dende as
institucións sanitarias.
- Se bebes alcohol, modera o consumo a un máximo de dúas
consumicións diarias se es home, ou a unha, se es muller.
- Evita a exposición excesiva ao sol. Protexe especialmente
os nenos e adolescentes. Se es propenso a sufrir queimaduras debe
protexerte toda a vida.
- Aplica as normas de seguridade e consellos de saúde na
utilización de substancias canceríxenas.
- Realiza todas as probas de detección precoz de cancro que
che indique o teu médico.
- Aumenta o consumo de froitas, verduras e hortalizas
variadas. Come, polo menos, cinco porcións ao día. Limita o consumo
de alimentos que conteñen graxas de orixe animal pero aumenta o
consumo de peixe.
Outras publicacións relacionadas do teu
interese: