Dende aquí axudámoste a que
coñezas os obxectivos, características e principais riscos
nutricionais nesta etapa.
Obxectivos da alimentación nesta
etapa
Nesta etapa inténtase alcanzar un estado nutricional óptimo
tanto no período interxestacional como no periconcepcional, embarazo
e lactación. Búscase previr o desenvolvemento de enfermidades
crónicas asociadas á alimentación que ademais, son máis prevalentes
na muller. Por último, preténdese corrixir posibles déficits
nutricionais xerados no período reprodutivo para asegurar un estado
nutricional axeitado ao comezar a menopausa.
Características desta etapa
É unha etapa en que a muller está integrada en moitas
actividades (profesional e laboral, social, familiar...) cargada de
obrigas, onde abunda a présa e escasea o tempo. De feito, a muller
en idade media da vida, con fillos ao seu cargo e baixa condición
socioeconómica constitúe un dos grupos poboacionais a risco
nutricional dentro da nosa sociedade e que merece especial atención
xa que o estado nutricional antes, durante e despois do embarazo
contribúe ao seu propio benestar xeral, pero tamén ao dos seus
fillos e, á de todo o grupo familiar.
O atraso na idade do primeiro embarazo, característico da nosa
sociedade e que na muller galega se sitúa en torno aos 30 anos, fai
que nesta etapa poidan coexistir mulleres co seu primeiro embarazo e
lactación, outras con fillos xa emancipados e, ao final da etapa,
outras co inicio ou a instauración da menopausa.
A muller debería de dispoñer de información e coñecemento para
desenvolver habilidades á hora de realizar as opcións máis
saudables, para mellorar o seu estado nutricional, previr
enfermidades crónicas e, por conseguinte o seu estado de saúde.
Principais riscos nutricionais nesta
etapa
Sobrepeso e obesidade
Controla o teu peso a través da alimentación e a actividade
física regular. Recorda que a obesidade é un factor de risco para
outras enfermidades crónicas, como a diabete, a enfermidade
cardiovascular e algúns tipos de cancro.
Deficiencia de ferro e anemia por
deficiencia de ferro
O ferro é un nutriente especial para a vida xa que inflúe en
todos os procesos necesarios para a utilización do osíxeno e actúa
en importantes funcións metabólicas. A deficiencia de ferro e a
anemia por deficiencia de ferro son, xunto co sobrepeso e
obesidade, os problemas nutricionais máis prevalentes nas mulleres
galegas en idade fértil. Sería desexable que as mulleres nesta
etapa teñan reservas de ferro axeitadas e suficientes para o seu
bo estado nutricional e ante a posibilidade dun futuro embarazo,
xa que é o momento fisiolóxico de maior risco de carencia de
ferro, de aí a suplementación con ferro á muller embarazada.
Do total do ferro que se inxire
pola dieta, só unha pequena porción absórbese
Do total do ferro que se inxire pola dieta, só se absorbe
unha pequena porción. Nos alimentos existen dous tipos de ferro: O
ferro "hemo" presente no sangue, vísceras e o tecido muscular, é
dicir nos alimentos de orixe animal, cunha absorción máis
efectiva; o ferro "non hemo" presente en alimentos tanto de orixe
animal como vexetal, que mostra unha absorción variable e
dependente doutros factores dietéticos.
Entre os factores da dieta que facilitan a absorción do
ferro non hemo están a Vitamina C a carne e o peixe. Entre os
factores que dificultan a absorción están o café, o té, a fibra,
os legumes e a albumina de ovo e as proteínas da soia.
Inxestión inadecuada de calcio
O calcio é un nutriente esencial do organismo e está
implicado en moitos procesos metabólicos como a formación do óso.
A inxestión óptima sería aquela que permite alcanzar o pico máximo
de masa ósea na época de crecemento (influído á súa vez por
factores xenéticos), o mantén ao longo do ciclo vital e minimiza a
súa perda na terceira idade.
As necesidades de calcio nunha muller van dos 600 mg na
idade escolar aos 1200 mg no embarazo, cantidade que non se
alcanza frecuentemente na inxestión habitual das mulleres galegas.
Ademais, no embarazo, o calcio do esqueleto materno úsase para
protexer as necesidades do feto o que pode favorecer ao final
desta etapa unha diminución de masa ósea e eventual osteoporose.
A principal fonte de calcio na nosa
dieta é o leite e os derivados lácteos
A principal fonte de calcio na nosa dieta é o leite e os
derivados lácteos. A lactosa, presente de forma natural no leite,
aumenta a absorción de calcio. Tamén o fai a vitamina D, presente
nos peixes azuis, o leite enriquecido A+D e a xema de ovo. Outros
nutrientes poden impedir a súa absorción como o consumo excesivo
de fósforo, presente en bebidas refrescantes de cola e as axudas
excesivamente ricas en proteínas e sodio.
Inxestión inadecuada de ácido
fólico
Os folatos son un grupo de compostos imprescindibles para a
división celular e polo tanto son imprescindibles para a formación
do feto. Todas as mulleres en idade fértil que teñen posibilidades
de quedar embarazadas deben asegurar unha achega axeitada de ácido
fólico co fin de reducir o risco de que o feto padeza determinadas
malformacións como os defectos do tubo neural. Ademais do
embarazo, os folatos necesítanse ao longo do ciclo vital e estudos
recentes en Galicia puxeron de manifesto a baixa inxestión entre a
poboación galega.
Manifestación de distintas
enfermidades crónicas relacionadas coa dieta (hipertensión
arterial, diabete mellitus, enfermidades cardiovasculares e
algúns tipos de cancro).
Os cambios actuais na dieta tradicional galega, cun consumo
máis elevado de alimentos de orixe animal, baixo en vexetais, máis
inxestión graxa e menos fibra, son factores determinantes en
varias patoloxías crónicas como a hipertensión arterial, a diabete
mellitus, as enfermidades cardiovasculares e algúns tipos de
cancro. Estas enfermidades mostran unha tendencia ascendente nas
mulleres galegas, e algunhas delas como a diabete ou a obesidade,
a idades cada vez máis temperás.