Xente con vida

Aprende a sentirte ben 19/03/2012

Alimentación na muller de 30-50 anos

Vota:
Resultado:
(4 votos)
Compartir:
Dende aquí axudámoste a que coñezas os obxectivos, características e principais riscos nutricionais nesta etapa.
Sal
Alimentación na muller de 30-50 anos
  • O ferro é un nutriente especial para a vida xa que inflúe en todos os procesos necesarios para a utilización do osíxeno e actúa en importantes funcións metabólicas
  • Controla o teu peso a través da alimentación e a actividade física regular.
Obxectivos da alimentación nesta etapa

Nesta etapa inténtase alcanzar un estado nutricional óptimo tanto no período interxestacional como no periconcepcional, embarazo e lactación. Búscase previr o desenvolvemento de enfermidades crónicas asociadas á alimentación que ademais, son máis prevalentes na muller. Por último, preténdese corrixir posibles déficits nutricionais xerados no período reprodutivo para asegurar un estado nutricional axeitado ao comezar a menopausa.

Características desta etapa

É unha etapa en que a muller está integrada en moitas actividades (profesional e laboral, social, familiar...) cargada de obrigas, onde abunda a présa e escasea o tempo. De feito, a muller en idade media da vida, con fillos ao seu cargo e baixa condición socioeconómica constitúe un dos grupos poboacionais a risco nutricional dentro da nosa sociedade e que merece especial atención xa que o estado nutricional antes, durante e despois do embarazo contribúe ao seu propio benestar xeral, pero tamén ao dos seus fillos e, á de todo o grupo familiar.

alimentacion muller

O atraso na idade do primeiro embarazo, característico da nosa sociedade e que na muller galega se sitúa en torno aos 30 anos, fai que nesta etapa poidan coexistir mulleres co seu primeiro embarazo e lactación, outras con fillos xa emancipados e, ao final da etapa, outras co inicio ou a instauración da menopausa.

A muller debería de dispoñer de información e coñecemento para desenvolver habilidades á hora de realizar as opcións máis saudables, para mellorar o seu estado nutricional, previr enfermidades crónicas e, por conseguinte o seu estado de saúde.

Principais riscos nutricionais nesta etapa
  • Sobrepeso e obesidade

    Controla o teu peso a través da alimentación e a actividade física regular. Recorda que a obesidade é un factor de risco para outras enfermidades crónicas, como a diabete, a enfermidade cardiovascular e algúns tipos de cancro.

  • Deficiencia de ferro e anemia por deficiencia de ferro

    O ferro é un nutriente especial para a vida xa que inflúe en todos os procesos necesarios para a utilización do osíxeno e actúa en importantes funcións metabólicas. A deficiencia de ferro e a anemia por deficiencia de ferro son, xunto co sobrepeso e obesidade, os problemas nutricionais máis prevalentes nas mulleres galegas en idade fértil. Sería desexable que as mulleres nesta etapa teñan reservas de ferro axeitadas e suficientes para o seu bo estado nutricional e ante a posibilidade dun futuro embarazo, xa que é o momento fisiolóxico de maior risco de carencia de ferro, de aí a suplementación con ferro á muller embarazada.

    Do total do ferro que se inxire pola dieta, só unha pequena porción absórbese

    Do total do ferro que se inxire pola dieta, só se absorbe unha pequena porción. Nos alimentos existen dous tipos de ferro: O ferro "hemo" presente no sangue, vísceras e o tecido muscular, é dicir nos alimentos de orixe animal, cunha absorción máis efectiva; o ferro "non hemo" presente en alimentos tanto de orixe animal como vexetal, que mostra unha absorción variable e dependente doutros factores dietéticos.

    Entre os factores da dieta que facilitan a absorción do ferro non hemo están a Vitamina C a carne e o peixe. Entre os factores que dificultan a absorción están o café, o té, a fibra, os legumes e a albumina de ovo e as proteínas da soia.

  • Inxestión inadecuada de calcio

    alimentacion muller 2

    O calcio é un nutriente esencial do organismo e está implicado en moitos procesos metabólicos como a formación do óso. A inxestión óptima sería aquela que permite alcanzar o pico máximo de masa ósea na época de crecemento (influído á súa vez por factores xenéticos), o mantén ao longo do ciclo vital e minimiza a súa perda na terceira idade.

    As necesidades de calcio nunha muller van dos 600 mg na idade escolar aos 1200 mg no embarazo, cantidade que non se alcanza frecuentemente na inxestión habitual das mulleres galegas. Ademais, no embarazo, o calcio do esqueleto materno úsase para protexer as necesidades do feto o que pode favorecer ao final desta etapa unha diminución de masa ósea e eventual osteoporose.

    A principal fonte de calcio na nosa dieta é o leite e os derivados lácteos

    A principal fonte de calcio na nosa dieta é o leite e os derivados lácteos. A lactosa, presente de forma natural no leite, aumenta a absorción de calcio. Tamén o fai a vitamina D, presente nos peixes azuis, o leite enriquecido A+D e a xema de ovo. Outros nutrientes poden impedir a súa absorción como o consumo excesivo de fósforo, presente en bebidas refrescantes de cola e as axudas excesivamente ricas en proteínas e sodio.

  • Inxestión inadecuada de ácido fólico

    Os folatos son un grupo de compostos imprescindibles para a división celular e polo tanto son imprescindibles para a formación do feto. Todas as mulleres en idade fértil que teñen posibilidades de quedar embarazadas deben asegurar unha achega axeitada de ácido fólico co fin de reducir o risco de que o feto padeza determinadas malformacións como os defectos do tubo neural. Ademais do embarazo, os folatos necesítanse ao longo do ciclo vital e estudos recentes en Galicia puxeron de manifesto a baixa inxestión entre a poboación galega.

  • Manifestación de distintas enfermidades crónicas relacionadas coa dieta (hipertensión arterial, diabete mellitus, enfermidades cardiovasculares e algúns tipos de cancro).

    Os cambios actuais na dieta tradicional galega, cun consumo máis elevado de alimentos de orixe animal, baixo en vexetais, máis inxestión graxa e menos fibra, son factores determinantes en varias patoloxías crónicas como a hipertensión arterial, a diabete mellitus, as enfermidades cardiovasculares e algúns tipos de cancro. Estas enfermidades mostran unha tendencia ascendente nas mulleres galegas, e algunhas delas como a diabete ou a obesidade, a idades cada vez máis temperás.

Artigos do blog relacionados que poden interesarte:
​​​​​
Comentarios (2 respostas)
  • 0irYJni3 o 25/07/2014 ás 05:48

    :Plain yogurt + fresh Papaya puree (use a bledenr) = healthy home-made Thousand Island salad dressing. Goes well with any salad. Try it if you have the time.

  • NOLI o 02/08/2012 ás 16:55

    Un blog muy interesante, siempre preocupados por la juventud, sus dietas, su piel. silueta. Las mujeres con una mdia edad tambien necesitamos estar bien , nos gusta vernos bien ,y luchar por tener una vejez mas digna y saludable Gracias por este aporte

Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.