Xente con vida

Aprende a sentirte ben 19/03/2012

Alimentos funcionais

Vota:
Resultado:
(6 votos)
Compartir:
Os alimentos funcionais son aqueles que en forma natural ou procesada conteñen algún compoñente cun efecto beneficioso sobre unha ou varias funcións específicas do organismo por enriba do seu valor nutricional. Este beneficio obtense cando se consume o alimento nas cantidades habitualmente presentes na dieta.
Sal
Alimentos funcionais
  • Un alimento funcional é diferente a un alimento “enriquecido”.
  • O alimento funcional pode reducir o risco de enfermar.
  • Non debemos considerar aos alimentos funcionais como a panacea. Aínda se están a investigar moitas das funcións que atribuíronselles e os seus mecanismos de acción.

Algúns alimentos conteñen, en forma natural, compoñentes beneficiosos para a saúde como os tomates, a cebola, o brócoli, o aceite de oliva ou o aguacate. A outros alimentos, no seu proceso de fabricación, e para obter máis beneficios para a saúde, se lles pode:

alimentos
  • Incrementar un dos seus compoñentes
  • Engadir un compoñente (margarinas con fitosterois)
  • Eliminar un compoñente
  • Substituír un compoñente por outro.
  • Modificar a biodispoñibilidade dun compoñente.
Sabías qué?
  • Un alimento funcional non é un "novo alimento". Moitos alimentos como o allo, a cebola ou as uvas pertencen a nosa dieta tradicional e son considerados funcionais.
  • Un alimento funcional é diferente a un alimento "enriquecido". Por exemplo, no sal iodada engadiuse iodo, que é un nutriente deficitario en boa parte da poboación.
  • O alimento funcional pode reducir o risco de enfermar, por exemplo modificando e mellorando algunhas características fisiolóxicas (pre e probióticos na función intestinal) ou previndo enfermidades crónicas.
  • Non debemos considerar aos alimentos funcionais como a panacea. Aínda se están a investigar moitas das funcións que atribuíronselles e os seus mecanismos de acción. Se este tipo de alimentos combínanse cun estilo de vida saudable poden contribuír a mellorar a saúde.
  • Obter os seus beneficios depende de moitos factores como a cantidade habitual e a frecuencia de consumo ou as posibles interaccións con outros alimentos.
Os probióticos
probioticos
  • Son microorganismos viables, que administrados na forma e cantidade axeitadas confiren beneficios para a saúde.
  • Poden ser útiles para previr e tratar as diarreas infecciosas, a intolerancia á lactosa, mellorar o sistema inmunitario ou previr algunhas manifestacións alérxicas. Tamén relacionóuselles coa mellora dos niveis de colesterol e coa prevención do cancro de colon.
  • Os probióticos incorpóranse a moitos produtos, tanto alimentos como suplementos dietéticos. Uns dos máis frecuentes son os derivados lácteos como o iogur. Tamén hai no mercado comprimidos, cápsulas e sobres que conteñen microorganismos en forma liofilizada.
  • As especies máis utilizadas son os lactobacilos (BAL) e as bifidobacterias.
  • Ata o momento, parece que só hai consenso científico en 2 das súas funcións a nivel intestinal: redución da intolerancia á lactosa e da duración da diarrea por rotavirus. Outros efectos descritos, aínda que non en todas as persoas, son a prevención da diarrea e do estrinximento asociado ao tratamento con antibióticos ou na síndrome do intestino irritable.
Os prebióticos
prebioticos
  • Son compoñentes non dixeribles, xeralmente oligosacáridos, que favorecen a actividade ou o crecemento de bacterias intestinais beneficiosas.
  • Poden ser útiles para mellorar o tránsito intestinal, frear o crecemento de bacterias patóxenas, mellorar o metabolismo dos lípidos (uso potencial nos niveis de triglicéridos) ou mellorar a absorción de minerais (melloran a biodispoñibilidade do calcio) .
  • Exemplos de alimentos prebióticos son o leite e os derivados lácteos enriquecidos con fructo-oligosacáridos (FOS). Os FOS están presentes en moitos alimentos vexetais (porro, cebola, allo...) en cantidades insuficientes para producir os seus efectos. Ao estar considerados como compoñentes beneficiosos, pódese aumentar a inxestión se se introducen en alimentos de consumo habitual .
  • Incorporáronse, ademais de a produtos lácteos a produtos de panadaría (galletas con fructooligosacáridos), cereais infantís e de almorzo, cárnicos e doces.
Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.