O consumo de sal e a prevención da hipertensión e de enfermidades cardiovasculares.
O consumo de sal causa máis do 30% de todos os casos de hipertensión arterial, sendo o principal factor de risco das enfermidades vasculares.
O consumo de sal causa máis do 30% de todos os casos de hipertensión arterial, sendo o principal factor de risco das enfermidades vasculares.
É por iso polo que se considera prioritario descender paulatinamente o consumo de sal na poboación para alcanzar a recomendación dunha inxestión máxima de 5 gr. de sal ao día.
No ano 2004 acordouse cos representantes do sector panadeiro descender paulatinamente o contido de sal no pan. Con esta iniciativa conseguiuse unha redución notable da cantidade de sal sumado nos procesos de elaboración do pan.
É importante aprender a diminuír o contido de sal na dieta. Unha medida eficaz consiste en consultar sempre a etiqueta nutricional dos alimentos e prestar especial atención ao contido de sal, ou ben de sodio, que se indica nesta.
Hai que ter presente que, en liñas xerais, os friames e embutidos, as conservas e certos alimentos procesados ou precociñados, ou os saborizantes, como o caldo en cubos, adoitan ter un contido elevado de sal.
O sal non só se encontra nos alimentos con sabor "salgado". Algúns alimentos con sabor doce, poden conter bastante sodio; é o caso de certos cereais de almorzo, a bolería e o pan industrial, algunhas lambetadas ou certas salsas tipo kétchup.
Aprende a ler as etiquetas nutricionais e busca nelas o contido de sodio ou de sal dos alimentos e recorda que aproximadamente a metade do sal é sodio. Ás veces a etiqueta mostra o contido de sal e non de sodio, podendo expresar a cantidade en miligramos ou gramos, polo que non esquezas comparar os contidos nas mesmas unidades de medida.
Dispós de moitas opcións para conseguir que as túas comidas non perdan sabor sen a necesidade de usar sal ou usando moi pouca. Poderás utilizar certas especias tales como o curri, a pementa, a noz moscada, a canela, o azafrán, os cravos de olor ou o pemento vermello moído, entre outras.
Ten presente que as herbas aromáticas son outras grandes aliadas na tarefa de substituír o sal ao cociñar. O perexil, o tomiño, a alfábega, o ourego, o loureiro, o romeiro, o coandro, darán aos teus pratos un sabor único e especial sen a necesidade de usar demasiado sal.
Na medida do posible evita os saborizantes e os caldos comerciais, e se utilizas algún, asegúrate de que sexa baixo en sal.