Un dos obxectivos da promoción de hábitos de vida saúdables é a prevención de enfermidades cardiovasculares como a hipertensión arterial.
1. Que son as enfermidades cardiovasculares?
Son aquelas que se producen por unha deterioración das arterias afectando, ben ás arterias do corazón (enfermidade coronaria) ou ben ás arterias do cerebro (enfermidade cerebrovascular) podendo provocar arteriosclerose, embolias ou hemorraxias cerebrais.
2. Que é a hipertensión arterial?
A hipertensión arterial, tamén coñecida como tensión arterial alta, é unha elevación dos niveis de presión arterial de forma continua ou sostida. Con cada latexo do corazón exércese unha presión sobre as arterias para que estas conduzan o sangue cara aos diferentes órganos do corpo. Esta acción é o que se coñece como presión arterial. A presión máxima (ou sistólica) obtense en cada contracción do corazón e a mínima (ou diastólica), con cada relaxación. A hipertensión arterial supón un sobreesforzo para o corazón, ao que este responde aumentando a súa masa muscular. Este incremento da masa muscular acaba sendo prexudicial porque non vén acompañado dun aumento equivalente do rego sanguíneo. A hipertensión arterial é un dos principais factores de risco cardiovascular e predispón á arteriosclerose (cúmulos de colesterol nas arterias) e ás tromboses e embolias, tanto a nivel cardíaco (anxina de peito ou infarto), como a nivel cerebral (ictus).
3. Por que aparece?
A hipertensión arterial está favorecida polo sobrepeso e a obesidade, a inactividade física, o consumo elevado de sal, o tabaco ou as dietas pobres en froitas e vexetais. Estes factores aumentaron debido aos cambios nos hábitos de vida: aumento da vida sedentaria, diminución da actividade física e cambios nos patróns alimentarios.
4. Que podemos facer para previr a hipertensión?
O mellor tratamento da hipertensión é unha boa prevención que evite a súa aparición. É fundamental seguir un estilo de vida cardiosaludable polo que debes:
- Evitar o sobrepeso e a obesidade.
- Realizar exercicio físico de forma regular.
- Consumir alcol de forma moderada.
- Non fumar.
- Practicar unha dieta cardiosaludable, diminuíndo o consumo de sal e de alimentos que a conteñan. Para conseguilo deberás consultar sempre a etiqueta nutricional dos alimentos e poñer atención ao contido de sal ou de sodio que indica. As dietas cardiosaludables caracterízanse polo consumo de froitas, verduras, legumes, froitos secos, pan e outros cereais, por usar aceite de oliva como graxa principal e por unha maior inxestión de aves e peixes en detrimento das carnes vermellas.
5. Como diferencio os alimentos con baixo, medio ou alto contido en sal?
En liñas xerais considérase que un contido de sal de 0,3g/100 de sal ou menos considérase “baixo”; de 0,3 a 1,5g/100 considérase “meio”; e de máis de 1,5g/100 considérase “alto”. Nalgúns alimentos (p.ex. os produtos de carnicería que compramos por gramos) non temos acceso a esta información. En liñas xerais os friames, embutidos, curtidos e os saborizantes como o caldo en pastillas adoitan ter moito sal. Outros alimentos con frecuencia “máis salgados” son os enlatados, procesados e precociñados. Algúns alimentos, a pesar do sabor “doce” poden conter moito sodio como os cereais de almorzo, o Kétchup, a bolería e o pan industrial ou algunhas lambetadas. Por iso é mellor ler a etiqueta e elixir as variedades máis baixas en sal.