Coñece as propiedades e os beneficios da castaña, un produto tan típico de Galicia.
As propiedades da castaña
"En canto ás súas características nutricionais as castañas son alimentos ricos en hidratos de carbono complexos, fundamentalmente en almidón.
O contido de graxa nas castañas é baixo (2-3%) en comparación con outros froitos secos como as améndoas (54%), avelás (36%) ou noces (63%).
Conteñen altos niveis de ácidos graxos esenciais, como o ácido linoleico, que son beneficiosos para manter a saúde cardiovascular, contribuír á formación das membranas celulares, hormonas, etc.
En canto á achega proteica tamén é máis baixa (2-6%) que outros froitos secos como as améndoas (19%) ou noces (21%) e legumes (máis de 20%). Non contén glute polo que presenta un gran potencial para as persoa celiacas.
Ademais destaca pola súa riqueza en fibra, sendo superior ao das noces e outros froitos secos.
No que respecta aos micronutrientes, ten unhas cantidades xeralmente equilibradas de minerais (K, Mg, Ca e Na, fundamentalmente) e vitaminas (grupo B e C, fundamentalmente).
Estas propiedades, xunto cun contido en auga que supón case a metade do seu peso, converten á castaña nun dos froitos secos de menor contido calórico".
Esta é unha información facilitada pola Dra. Mª Ángeles Romero Rodríguez, Catedrática da área de Tecnoloxía dos Alimentos da a Universidade de Santiago de Compostela.
Como podemos comer castañas?
Este alimento ofrece multitude de posibilidades gastonómicas, podemos tomalas soas ou combinalas con legumes, verduras, carnes, peixes... É un bo complemento para a elaboración dun prato rico e equilibrado.
- Crúas: é recomendable consumilas cando estean ben maduras, para evitar unha díficil dixestión ou problemas estomacais.
- Asadas: adoita ser a maneira máis habitual de comelas. Antes de asalas debemos realizar un pequeno corte na súa pel para evitar que rebenten á calor do forno ou do lume.
- Cocidas: pélanse e férvense durante unha media hora en auga ou leite.
A nosa suxerencia: dúas receitas con castañas
- Fideos con castañas e peixe sapo
Ingredientes:
500 gr. de castañas cocidas
300 gr. de peixe sapo
300 gr. de fideos
1 cebola
2-3 dentes de allo
Viño branco, pementa moída, aceite de oliva e sal
Preparación:
Dourar nunha cazola a cebola e o allo, engadíndolle sal e pementa. Colocar o peixe sapo cortado en anacos, incorporar un chorro de viño e deixar guisar. Cocer os fideos e pasalos á cazola xunto coas castañas enteiras. Mesturar todo deixando cociñar uns minutos.
- Croquetas de castañas
Ingredientes:
350 gr. de castañas cocidas
2 xemas de ovo
150 cc. de leite
150 cc. de auga
50 gr. de manteiga
70 gr. de azucre
Fariña, ovo e pan relado
Preparación:
Poñer as castañas e a auga ao lume, cando empece a ferver engadir o leite e cocer as castañas facendo logo puré. Incorporar o azucre, a manteiga e as xemas de ovo, amasando todo. Poñer a masa ao lume para que endureza algo. Estender a masa e deixar arrefriar. Facer bólas, rebozalas co ovo e o pan relado e fritir.