A etiquetaxe dun produto alimentario permítenos coñecer o alimento, a súa orixe, o seu modo de conservación, os ingredientes que o compoñen ou os nutrientes que achegan á nosa dieta.
Por isto, é imprescindible que exista unha regulación que nos facilite de xeito sinxelo e claro toda a información relativa aos alimentos que consumimos. O obxectivo do novo Regulamento (UE) Nº1169/2011 sobre a Información Facilitada ao Consumidor é protexer a saúde dos consumidores e garantir o seu dereito á información.
A entrada en vigor no noso país da normativa europea sobre a etiquetaxe supuxo varios cambios que obrigan a dar maior e mellor información ao consumidor. Estes cambios melloran a etiquetaxe dos produtos, envasados e non envasados, e proporcionan información útil, lexible e comprensible.
Cando imos facer a compra debemos fixarnos nas etiquetas dos alimentos para obter toda a información posible sobre o produto:
- É unha ferramenta imprescindible para ter unha alimentación saudable e responsable
- Axúdanos a tomar decisións que se adapten ás necesidades e preferencias individuais
- Infórmanos sobre sustancias ou produtos que causan alerxias ou intolerancias
- Axúdannos a comparar produtos e a elixir as alternativas máis axeitadas.
Cambios na nova etiquetaxe
- Información nutricional: as etiquetas teñen que mostrar o valor enerxético, as graxas, as graxas saturadas, os hidratos de carbono, os azucres, as proteínas e o sal. Obrigatorio a partir do 13 de decembro do 2016.
- Alerxias ou intolerancias: as etiquetas deben deixar moi claro se o alimento contén alérxenos. Deben ir resaltados cun tipo de letra, cor ou estilo diferente. Os alimentos sen envasar tamén deben informar da presenza de alérxenos.
- Conxelación: a carne, os preparados de carne e os produtos de pesca non transformados conxelados terán que indicar a data de conxelación ou primeira conxelación. Os produtos que foron desconxelados antes de poñerse á venda teñen que especificalo, agás aqueles alimentos aos que a desconxelación non lles afecta negativamente en canto a calidade ou seguridade.
- Proteínas engadidas: a etiqueta debe indicar a orixe animal de proteínas engadidas aos produtos cárnicos ou pesqueiros.
- Substitución de ingredientes: a etiqueta debe avisar se se substitúe un ingrediente ou compoñente utilizado habitualmente por outro.
- Procedencia: coa nova normativa tamén será obrigatorio coñecer o país de orixe da carne fresca de porco, ovino, caprino e aves de curral. Ata agora só era obrigatorio indicar a orixe da carne fresca de vacún, as froitas e as verduras, o mel e o aceite de oliva. No resto, é voluntario, a non ser que a súa omisión poida inducir a engano.
- Tamaño mínimo de letra: debe ser visible, polo que para os envases de máis de 80 cm2 o tamaño mínimo de letra será de 1´2 mm de altura, e nos de tamaño inferior de 0´9 mm.
- Envoltura: a etiqueta debe advertir das envolturas non comestibles de embutidos.
- Elaborados: “Elaborados a partir de pezas de carne/pescado” debe aparecer na etiqueta se parece unha soa peza pero é unha combinación de varias.
- Orixe vexetal: Os aceites ou graxas de orixe vexetal poderanse agrupar na lista de ingredientes baixo a designación “aceites vexetais” ou “graxas vexetais”. O novo regulamento ademais obriga a detallar que tipo de aceite vexetal contén: oliva, xirasol ou de palma, por exemplo.
- Información nutricional: Debe estar toda no mesmo sitio. Incluirá información sobre valor enerxético, graxas, graxas saturadas, hidratos de carbono, azucres, proteínas e sal por cada 100 gramos ou 100 mililitros.
- Alerxias ou intolerancias: Os posibles alérxenos deben estar ben visibles e utilizar unha tipografía diferente.
- Orixe ou procedencia:Obrigatorio en carne fresca de vacún, porco, ovino, caprino, aves de curral, froita, verdura, mel e aceite de oliva.
- Tamaño de letra: En envases de máis de 80 cm2 o tamaño mínimo de letra será de 1´2 mm de altura, e nos de tamaño inferior de 0´9 mm.
- Orixe vexetal: Debe indicar o tipo de aceite vexetal que contén o produto: de oliva, de girasol, de palma...