Xente con vida

Aprende a sentirte ben 28/01/2016

Dieta e prevención de enfermidades crónicas I

Vota:
Resultado:
(6 votos)
Compartir:
XCV - carne

A propósito do informe publicado o mes de outubro pola OMS sobre dieta, carnes vermellas e procesadas e risco de cancro, xa sabemos que a dieta é un factor determinante do estado de saúde.

No seu conxunto, un patrón alimentario variado e equilibrado, rico en alimentos de orixe vexetal (como as froitas, hortalizas, legumes, cereais integrais, froitos secos...) alimentos de orixe mariña (como os peixes e mariscos) e moderado en produtos altamente enerxéticos e moi procesados, foi caracterizado como "adecuado" e identificado cun papel protector fronte a determinadas enfermidades crónicas como as cardiovasculares, a obesidade ou algúns tipos de cancro.

Os informes das autoridades sanitarias poñen de relevo algúns aspectos propios do noso patrón alimentario actual, que se afastan dun modelo saudable e que poden contribuír á incidencia das devanditas enfermidades. En xeral, con respecto á alimentación e o risco de cancro, dannos 3 consellos clave:

  1. "Prefira os alimentos vexetais”
  2. “Limite o consumo de carnes vermellas e procesadas"
  3. "Manteña un peso saudable durante toda a vida"

Recentemente, a International Agency for Research on Cancer (IARC), dependente da Organización Mundial da Saúde (OMS), avaliou a influencia do consumo de carne vermella e de carne procesada coa aparición do cancro. A alarma xorde porque no caso da carne procesada, este informe clasificouna como carcinóxena para os humanos (Grupo 1) e no caso de consumo de carne vermella, como probablemente carcinóxena para os humanos (Grupo 2A).

Hortalizas
Que significa isto?

Neste informe, descríbese a forza con que un axente pode ser causa de cancro, máis que avaliar o nivel de risco. É dicir, identifícanse posibles perigos pero queda por realizar avaliacións de risco e beneficio, segundo as doses de consumo para poder axustar as mellores recomendacións dietéticas posibles. Ademais, cabe lembrar que devandito organismo non atopou suficientes datos para establecer, e en que medida, como o método de conservación ou preparación das carnes poderían afectar o risco de cancro.

Que recomendamos desde o punto de vista da saúde pública?
  1. Moderar pero non evitar o consumo de carnes vermellas frescas (res, tenreira, porco, cordeiro, cabalo ou cabra) xa que non debemos esquecer o valor nutricional das carnes, e a importante achega de nutrientes, non só de proteínas de elevado valor biolóxico senón de vitaminas e minerais como o ferro e o zinc, e do papel que desempeñan por tanto dentro dunha dieta variada e saudable.
  2. A falta de datos concluíntes sobre a cantidade de consumo e risco, parece razoable non consumir máis de 2- 3 racións de carne á semana priorizando as "brancas" como o polo ou o pavo.
  3. Con respecto ás procesadas, sexan curadas, salgadas, afumadas ou realizadas a base doutros subproductos (salchichas, embutidos, derivados e preparados cárnicos para salsas...) é aconsellable limitar o seu consumo tanto como sexa posible.

FONTES

  • Equipo de Xente con vida
 
Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.