Xente con vida

Aprende a sentirte ben 28/03/2016

Existen alternativas saudables ao azucre?

Vota:
Resultado:
(6 votos)
Compartir:
XCV_25_Azúcar  

O consumo excesivo de azucre está directamente relacionado coa carie, a obesidade, a diabete e outras enfermidades que afectan de modo crecente a nenos e adultos debido, en gran medida, a que o consumo de azucre aumentou nos últimos anos.

Gran parte dos azucres que se consumen hoxe en día están “agochados” nos alimentos elaborados que xeralmente non se consideran doces. Por exemplo, unha cullerada de kétchup contén 4 gramos de azucre e unha lata de refresco anda preto dos 40 gramos. Na seguinte táboa podemos ver as cantidades de azucre que conteñen algúns alimentos por 100 g.

art25_tabla_gal
Produtos naturais non recomendados pola Organización Mundial da Saúde como substitutos do azucre.
  • O mel: De xeito erróneo ao mel atribúeselle un valor nutritivo especial, cando en realidade contén unicamente azucre, auga e trazas diminutas de outros nutrientes. Xa que contén un 82% de azucre na súa composición, empregalo en exceso pode ser prexudicial. Recorda que non esta recomendado o consumo de mel en bebés menores dun ano polo risco elevado de botulismo.
  • Xaropes: Estes obtéñense dos xugos de diversas plantas, froitos ou órganos vexetais, para posteriormente evaporar a maior cantidade de azucres presentes nesas plantas. O contido en azucre varía dependendo do xarope; así o de pradairo, por exemplo, contén aproximadamente un 70%, o de millo entorno a un 75% e o de agave sobre un 85%.
  • Azucre mouro ou azucre integral: O consumo deste azucre non supón beneficio algún en comparación có consumo da mesma cantidade de azucre branco.
  • Stevia: A Stevia rabaudiana é unha planta procedente de América do sur que ten un potente poder edulcorante. Na actualidade as follas desta planta non se poden comercializar na Unión Europea dado que contén compostos que teñen acción farmacolóxica. En cambio, no mercado existen preparados con stevia en po ou líquidos que levan glucósidos do esteviol, que é un produto de esta planta con amplo poder edulcorante e que está admitido xa na lista de aditivos como E-960. De todos xeitos é importante ler a etiquetaxe destes produtos, xa que en moitas ocasións veñen mesturados con outros edulcorantes e teñen un contido en stevia case nulo.
Son prexudiciais os edulcorantes?

Os edulcorantes artificiais convértense nun substituto importante do azucre debido a que evitan moitos dos problemas metabólicos que este produce, sen ter que renunciar ao sabor doce. Pero, a súa vez, hai moitos mitos arredor destes sobre supostos efectos negativos sobre a saúde.

Algúns dos máis coñecidos son sacarina, ciclamato, acesulfamo K, aspartamo, sucralosa, glucósidos do esteviol, entre outros.

Os edulcorantes permitidos pola lexislación son seguros para a saúde nas doses de emprego recomendadas.

Evita o consumo excesivo de azucre e dos substitutos do mesmo, xa que o abuso de estes produtos non é o máis axeitado nun patrón de alimentación saudable. Ademais, o risco de tomar estes adozantes ven a ser que podemos acabar acostumando o padal a tomar demasiados alimentos doces e rematar consumindo máis calorías.

Con que outros nomes podo atopar o azucre nas etiquetaxes dos alimentos?

A información nutricional da etiqueta indica a cantidade de azucres por porción ou por cada 100 g que posúe un alimento. Si vemos un produto que contén 10 g ou máis de azucre estamos ante un alimento con contido elevado deste. Por outro lado, se o contido é de 5 g ou inferior, o alimento pode identificarse como un alimento con contido baixo en azucre.

 

Consulta o artigo que preparamos sobre a etiquetaxe nutricional.

Nos alimentos preparados moitas veces aparece o azucre como ingrediente, aínda que ás veces aparece “camuflado” con outros nomes como:

  • Frutosa, glicosa, sacarosa, dextrosa, maltosa e outros similares rematados en -osa.
  • Os xaropes, o mel, o xugo de millo e os almibres tamén son basicamente azucre.
  • Nos alimentos light, si o contido en graxa está moi reducido, poden conter proporcións moi elevadas de azucre.
  • Azucre invertido, mouro ou integral.
  • Melaza.
  • Maltodextrina, maltol, etc.
  • Caramelo

Estes azucres ocultos atópanse habitualmente en alimentos como snacks, zumes comerciais, friames e embutidos, pan de molde e de Viena, salsas e aderezos, chocolates sen graxa...

Conclusións

A solución non está en buscar alternativas sans ao azucre branco, senón en reducir a inxestión deste produto, que está moi presente na nosa dieta, non só no que nós engadimos, tamén en moitos alimentos que consumimos.

O mellor é procurar reeducar o noso padal cara a produtos menos doces e tomar o azucre ou o adozante que prefiramos pero con moderación. Non se trata de eliminar por completo o azucre da nosa dieta, senón de reducilo, máis que substituílo.

Controlar o consumo de azucre axuda a previr a carie, diabete, o sobrepeso, a obesidade e outras moitas enfermidades como os problemas cardiovasculares...

O ideal é diminuír a inxestión de produtos como cereais azucrados, bolaría, xeados ou refrescos e aumentar o consumo de produtos integrais, legumes, froitas e verduras.

Unha idea para reducir o uso de azucre pode ser substituílo por aromas como a canela ou a vainilla de maneira que realce o sabor do alimento sen necesidade de aportar máis azucres dos que xa contén.

Para os casos dun consumo moi excesivo de azucre, procura cambiar este por edulcorantes de maneira provisional e como paso intermedio para ir reducindo progresivamente o exceso de azucre na dieta.

FONTES

Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.