Xente con vida

Nenos e mozos 19/03/2012

Principais riscos alimentarios no primeiro ano de vida

Vota:
Resultado:
(5 votos)
Compartir:
A introdución precoz de leite de vaca ou de cabra no primeiro ano de vida supón importantes riscos nutricionais.
Sal
Principais riscos alimentarios no primeiro ano de vida
  • Consulta sempre ao teu pediatra todas as dúbidas ou cambios que vaias introducir na alimentación dos teus fillos.

Principais riscos alimentarios da alimentación dun neno:

Ferro
bebé

O déficit de ferro é unha das formas de malnutrición predominantes nos nenos lactantes e menores de 3 anos, sobre todo entre o 6º e o 24 mes de vida, o que pode ter consecuencias negativas no desenvolvemento cognitivo e psicomotor, repercutindo na aprendizaxe.

Por iso é recomendable unha contribución adecuada de ferro á muller embarazada e lactante.

Durante os primeiros meses de vida, a lactancia materna debido á alta biodisponibilidad do ferro favorece un status axeitado de ferro no lactante. Nos lactantes alimentadas con leite de fórmula, esta debe ser enriquecida en ferro. A partir do 2º semestre de vida debe iniciarse unha contribución de alimentos ricos en ferro e vitamina C para favorecer a súa absorción. Debe pospoñerse ata despois do primeiro ano a introdución na alimentación do leite de vaca, pois aumenta o risco de deficiencia de ferro. Por recomendación pediátrica pode ser aconsellable unha achega farmacolóxica de ferro.

Iodo

A deficiencia de iodo nos primeiros anos de vida afecta ao desenvolvemento do sistema nervioso e óseo. Por todo iso, faise imprescindible unha inxestión axeitada de iodo para cubrir a demanda del neste período crítico da vida. Non obstante, tamén se debe poñer atención a que a inxestión de iodo debe ser a axeitada durante todo o ciclo vital e, moi especialmente, no caso da muller embarazada e aleitando, xa que a súa inxestión debe cubrir as demandas da nai, pero tamén do feto ou do lactante.

Alertas
  • A introdución precoz de leite de vaca desnatada ou rebaixada ou de cabra, así como de axudas vexetarianas supón importantes riscos nutricionais no primeiro ano de vida. No primeiro caso por sobrecarga renal de solutos e deficiencia de micronutrientes e no segundo, por deficiencia de enerxía e de macro e micronutrientes, indispensables, para un axeitado crecemento e desenvolvemento.
  • bebé2
  • Os alimentos que se deben introducir máis tardiamente son os máis alerxénicos, aínda que este feito non signifique un menor risco de desenrolar alerxia. A maior frecuencia de sensibilizacións preséntanse ao ovo, leite de vaca, pescado e froitos secos.
  • Os froitos secos polo seu risco de producir atragoamento non se deben introducir ata despois dos 5 anos.
  • Non se debe dar alimentos procesados ricos en enerxía, graxa, especialmente saturada e trans, sal ou azucre ós nenos de esta idade. Isto débese ter moi en conta xa que os últimos estudos poñen en evidencia a introdución de determinados sobremesas, xeados, doce, bebidas azucradas moi frecuentemente nos últimos meses do primeiro ano de vida.
Consecuencias da introdución precoz da alimentación complementaria

A introdución precoz da alimentación complementaria pode orixinar consecuencias negativas para a saúde a curto, medio e longo prazo, xa que supón:

  • Un risco de interferencia coa lactación materna.
  • Un risco de mala coordinación oral motora.
  • Un risco de sobrecarga para os riles.
  • Un risco de alerxia e intolerancia alimentaria.
  • Un risco de infección gastrointestinal por contaminación.
  • Un risco de alteración da regulación do apetito.
  • Un risco de desenvolvemento de carie dental e enfermidades dexenerativas do adulto, como sobrepeso e obesidade, hipercolesterolemia, hipertensión, diabete, etc.
Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.