Xente con vida

Blog Xente con Vida

Aprende a sentirte ben 02/04/2014

O queixo e as súas propiedades

Vota:
Resultado:
(2 votos)
Compartir:
O queixo achéganos proteínas e calcio. Para o día a día, elixe as variedades con menos graxa. Consume as de maior achega graxa ocasionalmente e con moderación.
leite
  • O queixo fresco ten menos cantidade de graxa.
  • O queixo é rico en vitaminas B, A e D, proteínas, calcio e minerais.

O queixo é unha importante fonte de proteínas e calcio. 50 gramos de queixo curado proporcionan ao redor dunha quinta parte das necesidades diarias de proteínas dun adulto e aproximadamente un tercio das necesidades diarias de calcio dos adolescentes. O queixo achega vitaminas B, A, y D, ademais de minerais como o zinc e o fósforo. O queixo máis duro adoita conter unha maior cantidade de nutrientes, pero tamén máis cantidade de graxa e de sal.

O contido de graxa dos queixos varía dende menos de 10 gramos ata uns 35 gramos por cada 100 gramos de queixo, segundo a variedade. O queixo fresco ten o contido máis baixo de graxa, mentres que os queixos máis duros se achegan ao máximo. Como as recomendacións sanitarias europeas suxiren unha redución do consumo de graxas saturadas, os fabricantes están a presentar variedades de queixos baixos en graxa, especialmente entre os queixos duros ou curados.

 

Táboa: variedades de queixo e aporte calórico

 

táboa variedades do queixo

O sal potencia o sabor e textura do queixo, ademais de axudar a preservalo de posibles contaminacións. En dietas baixas en sal, adóitase aconsellar reducir as racións de queixo, ou probar variedades con menor presenza de sal.

En xeral, os queixos forman parte da nosa cultura gastronómica. Consumidos con moderación e dentro dunha dieta saudable, constitúen unha fonte importante de nutrientes e un alimento moi popular e de boa aceptación pola poboación.

Queixos galegos con denominación de orixe

En Galicia catro tipos de queixo contan co selo distintivo de Denominación de Origen Protegida: o queixo Arzúa-Ulloa, o queixo Cebreiro, o queixo San Simón dá Costa e o queixo de tetilla.

O queixo Arzúa-Ulloa elabórase con leite de vaca, natural e enteiro, cru ou pasteurizado e o seu contido graxo non é inferior ao 50%. O queixo San Simón da Costa ten un contido graxo superior ao 45%. O queixo Cebreiro elabórase con leite pasteurizado e comercialízase tanto fresco coma curado, cunha maduración mínima de 45 días e un contido graxo mínimo do 45%. O queixo tetilla elabórase con leite de vaca. O período mínimo de maduración é de 7 días e presenta un contido graxo superior ao 45%.

 
Deixa un comentario