Son moitas as investigacións que durante as últimas décadas leváronse a cabo sobre os beneficios para a saúde derivados do consumo de aceite de oliva.
O aceite de oliva é un dos principais ingredientes da dieta cardiosaudable xa que nos achega diferentes nutrientes beneficiosos para a nosa saúde.
As graxas ou lípidos, formados por ácidos graxos, divídense en ácidos graxos saturados, procedentes sobre todo de graxas de orixe animal e relacionados en maior medida con problemas cardiovasculares, e ácidos graxos insaturados, procedentes de aceites vexetais e peixes, e máis saudables para o organismo. Á súa vez, os insaturados divídense principalmente en monoinsaturados (como o ácido oléico) e poliinsaturados (como o ácido linoléico), ambos fundamentais para a vida humana. O principal tipo de ácido graxo do aceite de oliva é o monoinsaturado.
Outros nutrientes importantes son os antioxidantes como a vitamina E e os polifenoles. É precisamente o alto contido en ácidos graxos monoinsaturados e en substancias antioxidantes (vitamina E) o que confire ao aceite de oliva os seus efectos tan beneficiosos.
Entre as principais propiedades e aspectos beneficiosos do consumo de aceite de oliva cabe apuntar:
• Unha das principais características da dieta atlántica é a utilización de aceite de oliva tanto para o aderezado como para o cociñado dos alimentos.
• O seu alto contido en polifenoles fai que teña unha gran capacidade antioxidante, reducindo así a oxidación e o dano celular.
• O efecto beneficioso para a saúde do aceite de oliva depende da cantidade de polifenoles que conteña; por este motivo, é importante usar aceite de oliva virxe extra (e non aceite refinado), xa que é o menos procesado e foi prensado unha soa vez.
• O aceite de oliva prevén algunhas enfermidades cardiovasculares, principalmente, o infarto de miocardio, a anxina de peito e a trombose cerebral.
• O seu alto contido en ácido oléico axuda a regular os niveis de colesterol, producindo unha diminución do chamado colesterol malo ( LDL) e aumentando os niveis do colesterol bo ( HDL).
• Contribúe a reducir a presión arterial.
• Reduce a formación de coágulos sanguíneos e mellora a saúde das paredes arteriais.
• Axuda a reducir os niveis elevados de glicosa no sangue.
• Reduce o risco de síndrome metabólico (obesidade).
• Axuda a manter un equilibro máis san entre ácidos graxos omega-3 e omega-6.
• Ten un efecto protector contra certos tipos de cancro, tales como o de mama, próstata, endometrio e aparello dixestivo.
• Reduce a actividade dos microbios e as infeccións.
• Ten un efecto antiinflamatorio.
• Cando se aplica directamente sobre a pel ten un efecto hidratante.
• Mellora o funcionamento do estómago, fígado, páncreas e intestino e ten un lixeiro efecto laxante.
• Axuda a previr a osteoporose xa que favorece a absorción do calcio e a mineralización do óso.
• A súa utilización está recomendada para todas as idades, tanto na alimentación infantil como na terceira idade.
• Non favorece a obesidade e aumenta a actividade lipolítica (destrución de graxa) do tecido adiposo.
• O consumo de aceite de oliva en cantidades razoables, non ten ningún efecto negativo para a saúde.