Xente con vida

Aprende a sentirte ben 09/01/2015

A dieta atlántica: unha opción saudable

Vota:
Resultado:
(9 votos)
Compartir:
A tradición, a historia e a riqueza gastronómica autóctona das rexións europeas bañadas polo Atlántico, entre elas Galicia, derivaron nun padrón lixeiramente distinto ao da dieta mediterránea, pero igual de saudable. Apúntaste aos seus beneficios?
Dieta Atlántica
  • A dieta atlántica caracterízase polo abundante consumo de alimentos de tempada, frescos e locais.
  • Destaca o importante consumo de peixe e de alimentos vexetais como cereais, patacas e legumes.
  • O concepto de dieta atlántica non engloba só un tipo de dieta no sentido estrito da inxesta de nutrientes, senón unha forma de alimentación común caracterizada polo placer da comida compartida e as preparacións culinarias sinxelas, con grandes beneficios para a nosa saúde.

Galicia é unha das principais embaixadoras da dieta atlántica. As rexións do Arco Atlántico, aínda que poden presentar modelos alimentarios distintos, teñen en común dispoñer dunha amplia variedade de alimentos de gran calidade tanto da horta como do mar. A súa tradición e cultura gastronómicas derivaron nun padrón de alimentación similar ao da dieta mediterránea pero cunha serie de particularidades autóctonas. Sabes cales son as súas características?

- Abundancia de alimentos de temporada, locais, frescos e pouco procesados.

- Abundancia de alimentos procedentes de vexetais: verduras e hortalizas, froitas, cereais (pan con gran enteiro), patacas, castañas, noces e leguminosas.

- Abundante consumo de peixe e marisco frescos, conxelados ou en conserva.

- Consumo de leite e derivados lácteos, en especial queixos.

- Consumo de carne de porco, vacún, caza e aves.

- Consumo de viño, normalmente coas comidas, e en cantidades moderadas.

- Uso de aceite de oliva para aliñado e cociñado.

- Preparación culinaria preferente: cocción, guisado e brasa.

Benefíciate das recomendacións da dieta atlántica

Ao igual que a dieta mediterránea, a dieta atlántica non é só un padrón de alimentación. Estes oito consellos axudaranche a incorporar os beneficios da dieta atlántica, no marco dun estilo de vida saudable. Apúntate a eles!

1. Consumo de peixe (de mar e de río) e mariscos tres/catro veces á semana, pola súa achega en proteínas de alto valor biolóxico, ácidos graxos omega 3, vitamina D e calcio (peixe pequeno consumido enteiro ou peixe enlatado).

2. Consumo elevado de cereais, paracas e legumes, xa que as dietas ricas nestes alimentos constitúen a mellor maneira de aportar hidratos de carbono complexos e fibra alimentaria. Recoméndase o consumo de pan elaborado con fariñas de menor extracción e o uso da cocción para a preparación culinaria da pataca.

3. Consumo elevado de froitas e hortalizas pola súa achega de antioxidantes e fitoquímicos.

4. Consumo diario de leite e derivados lácteos por ser excelentes fontes de proteínas de alto valor biolóxico, minerais (calcio, fósforo, etc.) e vitaminas.

5. Consumo de carnes moderado. Achegan proteína de alto valor biolóxico e ferro altamente utilizable.

6. Sinxeleza na preparación dos alimentos, para mantener a calidade das materias primas e, polo tanto, o valor nutritivo. A gastronomía atlántica constitúe un patrimonio que se debe conservar e difundir dentro e fóra dos territorios atlánticos.

7. Inxesta abundante de líquidos, fundamentalmente auga. As condicións climatolóxicas e características do solo dos territorios atlánticos permiten obter unhas augas de gran riqueza mineral. Ademais, está recoñecido que un consumo moderado de viño, preferentemente coas comidas, é beneficioso para a saúde pola súa achega en compostos antioxidantes.

8. Realizar actividade física todos os días, xa que é tan importante como comer axeitadamente. A estrutura poboacional atlántica, cun elevado grao de dispersión, xunto co tipo de actividade profesional tradicionalmente atlántica favorece o mantemento dunha actividade cotiá de gran beneficio para a saúde. A natureza atlántica, terrestre e marítima, permite o desenvolvemento de actividades de ocio favorecedoras da actividad física.

Máis información: Fundación Dieta Atlántica

Comentarios (1 respostas)
  • Juan José Castro Quintana o 13/05/2015 ás 19:02

    Me da pistas a retomar la dieta atlántica, que fui dejando por tiempo, trabajo, salud, familia que cuidar. Ahora tengo más tiempo y disponibilidad para poder cuidarme. Puede que por pasar de los 50, me resulte hacer un bajón grande, pero un 10% de mi peso creo que podría conseguirlo- Después de asistir a una charla de escuela de salud del Sergas en San Sadurniño, creo que aprendí más, escuchando a la ponente, que a la mera explicación, con cara de enemigo del especialista de la unidad de hipertensión del H. Marcide.

Deixa un comentario



 

¿Coñeces o teu índice de masa corporal (IMC)?​​

Os comités internacionais de expertos, recomendan o emprego do Índice de Masa Corporal (IMC) como un indicador orientativo do estado nutricional. Introducindo o teu peso e talla poderás coñecer o teu, e descubrir o nosos consellos saudables individualizados para ti.​​

Introduce os teus datos e calcula o teu IMC:

Kg.

m.


< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
BAIXO PESO​
​​
Sería convinte subir de peso cara ó rango de normopeso, xa que, contrariamente ó que moita xente pensa, o baixo peso pode ter consecuencias graves para a saúde.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
NORMOPESO​​
Tenta manter o teu peso actual, xa que te atopas nun peso adecuado para a túa estatura e, sobre todo, procura que os teus hábitos de dieta e exercicio físico sexan saudables.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO I
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidade e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Podes manterte neste peso ou baixar cara un normopeso (IMC = 8,5 – 24,9), sempre e cando manteñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, pola túa saúde aconsellámoste que perdas uns kilos ata situarte dentro do rango de normopeso.​
​​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
SOBREPESO II​
​​
Se o teu peso é estable, non padeces ningunha enfermidade asociada á obesidad e non se te acumula graxa no abdome, non é un sobrepeso preocupante. Poder manterte neste peso ou baixar cara normopeso, sempre e cando teñas uns hábitos saudables de dieta e exercicio físico. Se algún dos anteriores puntos está presente, aconsellámoste baixar entre un 5 e un 10% o teu peso, para poder mellorar o teu estado de saúde.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE I​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal e un incremento no risco de padecer certas enfermidades e trastornos fisiolóxicos, como a hipertensión arterial, diabetes e dislipemias, entre outras. Se xa padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade, ou se che acumula graxa no abdome, aconsellámoste que baixes de peso, alomenos un 10%. Así, poderás incluir novos hábitos saudables que axudarán a mellorar as patoloxías asociadas á obesidade. Se aínda non padeces estes síntomas, para previr posibles problemas de saúde, recomendámosche baixar de peso entre un 5 e un 10%, e coidar os teus hábitos alimentarios e de práctica regular de exercicio físico.

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE II​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de grasa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Se é así, por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30%, tendo en conta as patoloxías que poidan relacionarse coa obesidade. Así mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida. Se, por sorte aínda non padeces algunha enfermidade relacionada coa obesidade e non se che acumula graxa no abdome, comeza baixando un 10% de peso, sen esquecerte da importancia duns bos hábitos.​

< voltar
O teu IMC é:
A OMS (Organización Mundial da Saúde)
establece como categoría do teu IMC:
OBESIDADE III​
​​
A obesidade é unha enfermidade crónica que implica un exceso de graxa corporal. E, neste caso, habitualmente vai acompañada dalgunha enfermidade asociada. Por razons de saúde, é necesario baixar de peso entre un 20 e un 30% do teu peso actual, tendo en conta as patoloxías que poden relacionarse coa obesidade. Asi mesmo, é imprescindible establecer uns hábitos saudables alimentarios e de exercicio físico, que se vaian instaurando de xeito progresivo e de por vida.