A etiquetaxe alimentaria é un xeito de que obteñamos información sobre os alimentos que queremos comprar.
Se seguimos correctamente a información que aparece nas etiquetas (como as datas de caducidade, instrucións de manipulación e advertencias relacionadas con alerxias), podemos evitar enfermidades transmitidas por alimentos e reaccións alérxicas innecesarias.
As datas de caducidade
Os alimentos perecedoiros dende o punto de vista microbiolóxico (como as comidas e ensaladas precociñadas) mostran unha data de caducidade no envase e non deben consumirse despois desta data xa que podería supoñer un risco para a saúde. Moitos alimentos mostran unha data de consumo preferente que indica a "durabilidade mínima" ou o período durante o cal o alimento conserva as súas propiedades específicas se se almacena en condicións óptimas. Pasada a devandita data, o fabricante non garante as propiedades sensoriais do mesmo (tales como sabor, olor, aparencia, etc.).
Información sobre almacenamento, preparación e forma de cocción
Certos produtos alimentarios requiren instrucións de almacenamento, para garantir unha manipulación apropiada por parte dos consumidores e evitar o desenvolvemento de bacterias que producen intoxicacións alimentarias, como a Salmonella e a Listeria. Estas instrucións tamén poden indicar como debe almacenarse o produto unha vez que se abre o envase ou paquete; por exemplo, "Conservar en frío unha vez aberto".
Advertencias sobre alerxias
As advertencias sobre alerxias mencionadas nas etiquetas alimentarias axudan aos consumidores afectados a evitar eses alérxenos en caso de estar presentes. De momento, a lexislación da UE esixe que as etiquetas inclúan 14 substancias que son alérxenos coñecidos e relativamente comúns en caso de estar presentes no produto. Unicamente no caso de alerxias ou intolerancias específicas se debe mencionar a ausencia (ex. Sen glute).
Fuente: Consello Europeo de Información sobre a Alimentación