A propósito do informe publicado o mes de outubro pola OMS sobre dieta, carnes vermellas e procesadas e risco de cancro, xa sabemos que a dieta é un factor determinante do estado de saúde.
No seu conxunto, un patrón alimentario variado e equilibrado, rico en alimentos de orixe vexetal (como as froitas, hortalizas, legumes, cereais integrais, froitos secos...) alimentos de orixe mariña (como os peixes e mariscos) e moderado en produtos altamente enerxéticos e moi procesados, foi caracterizado como "adecuado" e identificado cun papel protector fronte a determinadas enfermidades crónicas como as cardiovasculares, a obesidade ou algúns tipos de cancro.
Os informes das autoridades sanitarias poñen de relevo algúns aspectos propios do noso patrón alimentario actual, que se afastan dun modelo saudable e que poden contribuír á incidencia das devanditas enfermidades. En xeral, con respecto á alimentación e o risco de cancro, dannos 3 consellos clave:
- "Prefira os alimentos vexetais”
- “Limite o consumo de carnes vermellas e procesadas"
- "Manteña un peso saudable durante toda a vida"
Recentemente, a International Agency for Research on Cancer (IARC), dependente da Organización Mundial da Saúde (OMS), avaliou a influencia do consumo de carne vermella e de carne procesada coa aparición do cancro. A alarma xorde porque no caso da carne procesada, este informe clasificouna como carcinóxena para os humanos (Grupo 1) e no caso de consumo de carne vermella, como probablemente carcinóxena para os humanos (Grupo 2A).
Que significa isto?
Neste informe, descríbese a forza con que un axente pode ser causa de cancro, máis que avaliar o nivel de risco. É dicir, identifícanse posibles perigos pero queda por realizar avaliacións de risco e beneficio, segundo as doses de consumo para poder axustar as mellores recomendacións dietéticas posibles. Ademais, cabe lembrar que devandito organismo non atopou suficientes datos para establecer, e en que medida, como o método de conservación ou preparación das carnes poderían afectar o risco de cancro.
Que recomendamos desde o punto de vista da saúde pública?
- Moderar pero non evitar o consumo de carnes vermellas frescas (res, tenreira, porco, cordeiro, cabalo ou cabra) xa que non debemos esquecer o valor nutricional das carnes, e a importante achega de nutrientes, non só de proteínas de elevado valor biolóxico senón de vitaminas e minerais como o ferro e o zinc, e do papel que desempeñan por tanto dentro dunha dieta variada e saudable.
- A falta de datos concluíntes sobre a cantidade de consumo e risco, parece razoable non consumir máis de 2- 3 racións de carne á semana priorizando as "brancas" como o polo ou o pavo.
- Con respecto ás procesadas, sexan curadas, salgadas, afumadas ou realizadas a base doutros subproductos (salchichas, embutidos, derivados e preparados cárnicos para salsas...) é aconsellable limitar o seu consumo tanto como sexa posible.